ContactgegevensLinksMissieNieuwsPolifer EuropeRetourformulierRoutebeschrijvingSeefie spaarprogrammaVeiligheid Kleine BedrijvenAlgemene verkoopvoorwaardenAlgemene inkoopvoorwaardenPrivacyverklaring

Aantal autodiefstallen gedaald in 2014

In 2014 zijn 10.712 auto’s gestolen. Een enorme hoeveelheid staal, maar wel een stuk minder dan twintig jaar geleden toen er meer dan 25 duizend auto’s per jaar werden ontvreemd. Opmerkelijk: zo flink als het aantal diefstallen is gedaald, zo hard is het aandeel gestolen auto’s gestegen dat nooit meer wordt teruggevonden (bron ANWB.nl).

Volgens de ANWB, die de cijfers publiceerde, zijn van de gestolen auto’s de afgelopen jaar 4.241 exemplaren teruggevonden, net geen 40%. De rest kan niet meer worden getraceerd. In 1995 werd nog 71% van de gestolen auto’s teruggevonden.

Auto’s verdwijnen 
De populairste auto’s om te stelen zijn volgens het onderzoek auto’s van een jaar of twee, drie oud.  Deze auto’s zijn het gemakkelijkst in andere landen als occasion te verkopen. Volkswagens en BMW’s zijn het populairst. Hoe jonger de auto, des te beter de beveiliging. Hierdoor lijkt een deel van de criminelen uit te wijken naar een andere vorm van criminaliteit: het stelen en verkopen van onderdelen. Zo is het stelen van airbags en navigatiesystemen de laatste jaren sterk toegenomen. Zelfs complete dashboards worden door dieven in een mum van tijd vakkundig uitgebouwd. 

Diefstal 2.0 
Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat de wijze  van diefstal de laatste jaren is veranderd. De auto openmaken met een schroevendraaier is inmiddels verleden tijd. ‘Hacken’ is de nieuwe manier. Naarmate een auto meer ‘connected’ is en langs elektronische weg contact heeft met de buitenwereld, komen er ook meer manieren om in een auto in te breken. Een beproefde manier van inbreken is door misbruik te maken van de ‘keyless entry’. Veel auto’s hebben een sleutel die ook zender/ontvanger is, waarmee deuren worden geopend en de auto gestart. Deze sleutels vormen een zwakke plek in de beveiliging. Onderzoekers van de Radboud Universiteit hebben onlangs aangetoond dat miljoenen auto’s, waaronder honderdduizenden Nederlandse, extra kwetsbaar zijn voor diefstal door een zwak versleutelde code van de sleutel. 

Wat kunt u zelf doen tegen autodiefstal? 
U kunt uw auto voorzien van een gecertificeerde beveiliging, met de daarbij behorende stickers die aangeven dat er een beveiligingssysteem in de auto aanwezig is, dat voldoet aan strenge eisen. In auto’s met het bekende oranje driehoekje wordt aanmerkelijk minder ingebroken en ze worden minder vaak gestolen, aldus het onderzoek.

Autokluis
Nauta adviseert u om waardevolle spullen nooit in de auto achter te laten. Wilt u toch uw Ipad of andere kostbaarheden in de auto opbergen, dan kunt u het beste kiezen voor de Salvus VTK-1 autokluis. De eerste en enige goedgekeurde autokluis in Nederland. De kluis en bevestiging zijn TNO getest en gecertificeerd door KIWA SCM. Voor bevestiging van de kluis is gekozen voor een universeel concept, waarbij de kluis in elke auto te plaatsen is en bij wisseling van voertuigen eenvoudig kan worden overgebouwd. Mocht u de volledige laadcapaciteit van uw auto nodig hebben, dan is de kluis eenvoudig te verwijderen.

Lees het gehele artikel op www.anwb.nl.

Bron: ANWB.nl