ContactgegevensLinksMissieNieuwsPolifer EuropeRetourformulierRoutebeschrijvingSeefie spaarprogrammaVeiligheid Kleine BedrijvenAlgemene verkoopvoorwaardenAlgemene inkoopvoorwaardenPrivacyverklaring

Inbrekers keren na inbraak vaak terug naar hetzelfde huis

Bij één op de twaalf mensen die slachtoffer worden van een inbraak, wordt binnen korte tijd opnieuw ingebroken. Dat blijkt uit cijfers van het Verbond van Verzekeraars. In meer dan 50 procent van de gevallen gebeurt dat zelfs binnen een jaar.
 
Volgens het Verbond zijn huizen waarin al eens is ingebroken kwetsbaarder, omdat inbrekers weten wat de zwakke plekken van de woning zijn en weten wat er te halen valt. Omdat inbrekers vaak meerdere keren in dezelfde buurt te werk gaan, zijn ook woninginbraken in de nabije omgeving een belangrijke reden om preventieve maatregelen te nemen, zegt het Verbond.
 
Met de donkere wintermaanden voor de deur roept het Verbond mensen op hun huis uit te rusten met goed hang- en sluitwerk en verlichting. Directeur Schade Leo De Boer: “En wie zich echt wil wapenen tegen inbrekers, doet er goed aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen aan te vragen, waarmee je het inbraakrisico minimaliseert.”
 
Herhaalinbraken
Minstens zo opvallend als het aantal zogenoemde herhaalinbraken, is het feit dat deze in meer dan de helft van de gevallen binnen een jaar plaatsvinden: 15.000 van de 27.000 inbraken. De gemiddelde herhaaltijd van de inbraken is iets meer dan een jaar: 435 dagen.
 
Tussen 2012 en 2016 telde het Verbond 328.000 gevallen van woninginbraak. In ruim 8 procent van de gevallen ging het om een woning waar de inbreker in het verleden al had toegeslagen. Volgens Leo de Boer, directeur Schade bij de organisatie, is dat percentage “opvallend hoog en ernstig”. De Boer: ,,De impact op de slachtoffers is groot. Natuurlijk is het goed dat de verzekeraar de schade vergoedt, maar voor je veiligheidsgevoel is een herhaalinbraak funest.”