ContactgegevensLinksMissieNieuwsPolifer EuropeRetourformulierRoutebeschrijvingSeefie spaarprogrammaVeiligheid Kleine BedrijvenAlgemene verkoopvoorwaardenAlgemene inkoopvoorwaardenPrivacyverklaring

Minder overvallen op winkels

DEN HAAG - Horecabedrijven en winkeliers zijn steeds minder vaak het doelwit van overvallers. In 2004 waren ondernemers nog bijna 1295 keer slachtoffer van een overval. Vorig jaar was dat aantal gedaald naar 1168.

Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Recherche en het Platform Detailhandel. Met name maaltijdbezorgers, zoals pizzakoeriers, zijn minder vaak beroofd. Volgens branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland komt dat vooral doordat klanten tegenwoordig bij hen ook kunnen pinnen waardoor zij minder contant geld op zak hebben.

Ook hotels, snackbars en restaurants werden minder overvallen voor. Café-eigenaren vormen een uitzondering in de horeca. Zij werden vorig jaar 55 keer beroofd, dat is tien keer meer dan in 2004. Koninklijke Horeca Nederland doet nog onderzoek naar de oorzaak.

Volgens de twee brancheverenigingen is de daling van het aantal overvallen te danken aan betere preventiemaatregelen door ondernemers. Zo wordt de kas tegenwoordig tijdig afgeroomd en installeren ondernemers kluizen met tijdslot zodat overvallers niet direct geld kunnen meenemen.

De daling van het aantal overvallen in de horeca en detailhandel is in beide setoren ongeveer gelijk. Horecabedrijven meldden vorig jaar twaalf procent minder overvallen. In de detailhandel nam het aantal overvallen af met ruim tien procent.

Het Platform Detailhandel ziet wel een voortgaande trend waarbij kleine zelfstandigen vaker slachtoffer van een overval zijn. Vorig jaar werd de helft van het aantal overvallen in de detailhandel gepleegd op kleine winkeliers. Grote winkelketens hebben betere preventieve maatregelen getroffen.

Volgens een woordvoerder van de Raad voor Hoofdcommissarissen kan de daling ook verklaard worden door het succes van het strengere veelplegersbeleid. Voor een klein delict worden criminelen, die al vaker voor vergrijpen zijn veroordeeld, sinds enkele jaren langer vastgezet. Onder hen bevinden zich relatief veel mensen die in het verleden een roofoverval hebben gepleegd. (GPD)