ContactgegevensLinksMissieNieuwsPolifer EuropeRetourformulierRoutebeschrijvingSeefie spaarprogrammaVeiligheid Kleine BedrijvenAlgemene verkoopvoorwaardenAlgemene inkoopvoorwaardenPrivacyverklaring

Politie gebruikt gsm burger bij opsporing

Rotterdam, 9 mei. De politie gaat structureel gebruikmaken van de camera in de mobiele telefoon van burgers. Met foto's en filmbeelden van overtredingen, ongelukken en verdachte situaties zouden burgers een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan misdaadbestrijding. Burgers zullen worden opgeroepen tot het opsturen van dergelijke beelden.

De Raad van Hoofdcommissarissen laat onderzoeken welk systeem en wat voor protocol er moeten komen voor het ontvangen en verwerken van foto's en films van getuigen.

Ongeveer de helft van de burgers heeft een telefoon met camera op zak, waardoor de politie nu al regelmatig beelden krijgt aangeboden, zoals gisteravond bij de rellen in Amsterdam. Ten minste één ernstig misdrijf, een roofoverval op een pompstation in Drenthe, is vorig jaar met hulp van een fotograferende getuige opgelost.

De callcenters achter het politienummer 0900-8844 zullen worden omgebouwd tot contactcentra waar ook foto's en videobeelden kunnen worden verwerkt, zegt H. Karreman, commissaris in Rotterdam-Rijnmond en betrokken bij het Concern Informatiemanagement Politie (CIP), dat voor alle korpsen IT-toepassingen ontwikkelt. "Van de 100.000 aangiftes in Rotterdam komen er nu al 20.000 via internet binnen. Bij een substantieel deel zullen camerabeelden een rol spelen."

De voorbereiding vergt nog zeker anderhalf jaar. Karreman: "Zo'n systeem moet meteen 100 procent veilig en betrouwbaar zijn en volgens de wettelijke regels."

Het College Bescherming Persoonsgegevens heeft geen principiële bezwaren tegen het inzetten van burgers bij politietaken. Het vraagt zich wel af hoe de opslag en de beveiliging geregeld wordt. Een woordvoerder: "Kan de politie dat wel aan?"

Het Amsterdamse bedrijf Waleli attendeerde de politie op de mogelijkheden van cameratoezicht door burgers. Waleli ontwikkelt producten en diensten met mobiele telefonie. "Het wordt tijd dat het grote publiek beseft dat het de politie kan helpen", zegt directeur S. Hamminga.