ContactgegevensLinksMissieNieuwsPolifer EuropeRetourformulierRoutebeschrijvingSeefie spaarprogrammaVeiligheid Kleine BedrijvenAlgemene verkoopvoorwaardenAlgemene inkoopvoorwaardenPrivacyverklaring

Website openbaart vertrouwelijke documenten OM

AMSTERDAM/WILLEMSTAD (ANP) - Opnieuw liggen vertrouwelijke documenten van het openbaar ministerie op straat. Deze keer gaat het om persoonlijk materiaal van de Nederlandse officier van justitie Ernst Wesselius, die het OM van de Nederlandse Antillen vertegenwoordigt op Bonaire. De website Geenstijl.nl heeft de teksten donderdagavond gepubliceerd.

De website licht alleen een tipje van de sluier op. Er is een overzicht te zien van zaken die de 'bolletjesofficier' onder zijn hoede heeft. Maar de inhoud van die documenten is niet toegankelijk gemaakt. Wel zou de website inzicht geven in enkele erotische passages uit het leven van Wesselius middels citaten die van hem afkomstig zouden zijn.

Geenstijl.nl zegt wel toegang te hebben tot de zaken waar Wesselius bij betrokken is maar deze niet te openbaren om te voorkomen zelf onderwerp van onderzoek te worden.

Wesselius zegt in een reactie dat er geen geheime werkdocumenten op zijn computer staan. "Het zijn samenvattingen van rechtszaken en dagvaardingen", zegt hij. "Hoewel die normaal niet in de openbaarheid komen, gaat het niet om lopende onderzoeken die nu in gevaar kunnen komen. De documenten dateren bovendien van januari."

Dat er erotische passages van zijn hand op internet staan, vindt hij verschrikkelijk. "Ik kan niet zeggen hoe kapot ik daarvan ben", aldus de officier. "Ik heb mijn levensloop opgeschreven, maar het zijn geen seksverhalen. Het gaat bij voorbeeld over de ellende die ik heb gezien in Rwanda toen ik daar voor de Verenigde Naties was en over waarom mijn huwelijk is misgelopen. Ik heb in kaart geprobeerd te brengen waarom sommige dingen mislukken. Voor mezelf. Niet voor de hele wereld. Dit is heel pijnlijk, maar voor wat betreft mijn werk kan ik er geen schade in zien." Volgens Geenstijl.nl is op de Antillen inmiddels onderzoek gestart naar hoe de informatie openbaar kon worden. Persofficier van justitie L. Vicento van het parket in Willemstad wil echter nog geen commentaar geven. "Wij hebben vrijdag overleg binnen het openbaar ministerie en bepalen dan wat onze reactie zal zijn, aldus Vicento.